İDRAR YOLLARI TAŞ HASTALIĞI

İDRAR YOLLARI TAŞ HASTALIĞI

İDRAR YOLLARI TAŞ HASTALIĞI

İDRAR YOLLARI TAŞ HASTALIĞI

İdrar yollar taş hastalığı sokakta karşılaştığımız her 11 kişiden 1’ini etkileyen bir hastalıktır. İdrar yollarında taşın nasıl oluştuğunu basit bir örnekle anlatmak gerekirse; içtiğimiz çaya sürekli şeker ilave etmeye devam edersek belli bir evreden sonra bu şekerin erimediğini ve bardağın altında çökeldiğini görürüz. Bundan sonra ilave ettiğimiz şekerin hepsi bardağın altında birikmeye başlayacaktır. İdrar yolları taşı oluşumu bu duruma çok benzer. İdrarımızda fazla bulunan mineral veya tuzlar zamanla kristalize olur ve bu kristaller de kademeli olarak büyüyerek taşa dönüşür. Yaptığımız idrarda bulunan kalsiyum, oksalat, sistin ve ürik asit maddelerinin normalden fazla bulunması böbrek taşı oluşumuna zemin hazırlar. Bununla birlikte sitrat gibi koruyucu maddelerin ise idrarda normalden daha az bulunması da taş oluşumunu kolaylaştırır. En önemli faktörlerden birisi ise yaptığımız günlük idrar miktarının az olmasıdır. İdrar yollarında oluşan taşların çoğu farkında olalım veya olmayalım idrar yaparken vücudumuzu terk eder.

TAŞIN TEKRARLAMASINI AZALTMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?

  1. Taşlarının analizini yaptırıp takip eden süreci hekimi ile beraber yürütünüz.
  2. Sıvı alımınızı ve günlük yaptığınız idrar miktarını arttırınız. Sıvı alımınızı gün içine dengeli dağıtınız. Su veya süt gibi nötrpH’lı içecekleri tercih ediniz. Alkollu içecekleri ve şekerle tatlandırılmış içecekleri kısıtlayınız. Günlük 2,5 litre idrar çıkaranlarda; günlük 1,2 litre idrar çıkaranlara kıyasla taş tekrarlama riski yarı yarıya azalıyor. Tüketilen suyun sertliği, musluk suyu olması veya hazır su olmasının taş oluşumu ile bir ilgisi yoktur.
  3. Tuzlu gıdalardan uzak durmaya çalışınız. Tükettiğiniz hazır gıdaların tuz oranlarını mutlaka kontrol ediniz. (peynir, dondurulmuş gıdalar, salam-sosis, konserve gıdalar, ekmek, sosis, cips-simit gibi tuzlu atıştırmalıklar, hazır soslar, turşu, zeytin,pizza, bazı hazır çeşniler)
  4. Hayvansal proteinleri(kırmızı et, balık, tavuk), tuz, karbonhidrat ve yüksek doz C vit alımını kısıtlayınız. Hayvansal protein yerine avokado, karnıbahar ve bezelyede bulunan sebze proteini alınız.
  5. Düzenli egzersiz ile kilo veriniz ve sağlıklı vücut ağırlığınızı koruyunuz.
  6. Günlük ve düzenli bir şekilde lifli meyve ve sebzeleri tüketiniz.
  7. Doktorunuz söylemedikçe kalsiyum diyeti yapmayınız. Günlük beslenmenizde kalsiyum, potasyum ve sitrat(limonata, taze sıkılmış portakal suyu) alınız.
  8. Greyfurt suyu, çay ve kola taş oluşumunu arttırabilir. Soda, evde yapılmış limonata ve taze sıkılmış portakal suyu tüketiniz.